Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


     Μετά από δέκα και πλέον χρόνια ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, τα καραβάνια των μεταναστών και των προσφύγων πληθαίνουν καθημερινά. Οι χιλιάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες, κάθε φύλου και ηλικίας, που καταφθάνουν στη χώρα μας είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής των χωρών τους από τις «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της δίψας του κεφαλαίου για νέα πεδία εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Επεμβάσεις που εκδηλώνονται είτε με ανοιχτές πολεμικές εισβολές (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία) είτε με την υποκίνηση ή ανάμειξη σε περιφερειακούς πολέμους, είτε με χρηματοδότηση και υποστήριξη φασιστικών, αντιλαϊκών δυνάμεων στο εσωτερικό των χωρών αυτών (Συρία – ISIS).
     Οι υπαίτιοι αυτού του ανθρωπιστικού εγκλήματος, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με κύριες τις ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία, όχι μόνο δε σκοπεύουν να «λύσουν» το πρόβλημα, αλλά το εντείνουν με την πολιτική τους προσπαθώντας ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν τις συνέπειές του και πάλι προς ώφελός τους. Είναι απόλυτα υποκριτικές οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ, οι κάθε είδους διασκέψεις των "πολιτισμένων κρατών" για το προσφυγικό από όλους αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα. Απ’ όλους αυτούς που βλέπουν τους λαούς της Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής (και όχι μόνο) σαν ένα ευρύ πεδίο έκφρασης των ανταγωνισμών τους για νέες σφαίρες επιρροής. Σκοπός τους, λοιπόν, είναι να διαχειριστούν τις συνέπειές του, είτε ελέγχοντας τα προσφυγικά ρεύματα αξιοποιώντας τα ως δεξαμενή φθηνών σκλάβων για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου στις χώρες υποδοχής τους, είτε επαναπροωθώντας τους στις χώρες προέλευσης ή σε χώρες που θα επιλεχθούν για το σκοπό αυτόν, στιβάζοντάς τους σαν ζώα σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης – ελέγχου – διαλογής και καταστολής, τα λεγόμενα Hot Spots. 
     Την ίδια ώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, και το τελευταίο διάστημα ακόμα πιο έντονα, συστρατεύονται και εφαρμόζουν τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Έχουν δώσει κάθε διευκόλυνση (βάσεις, ραντάρ, θαλάσσιο και εναέριο χώρο κ.λπ.) για τις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει συμμετάσχει και ο ελληνικός στρατός, ενώ την ίδια ώρα προσαρμόζονται ακόμα πιο πολύ στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές: Σχέδια για νέες βάσεις του ΝΑΤΟ σε Κρήτη και Κάρπαθο, βάση για αμερικάνικα Drones στο Καστέλι, αναβάθμιση της Frontex και του Ευρωστρατού, κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, σχέδια για απαγόρευση εισόδου και επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών, που όλα αυτά θα υλοποιηθούν, προφανώς, με ανθρώπινα θύματα. Παράλληλα, έχουν εδώ και καιρό «πρωτοστατήσει» στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού κύματος, με την εγκατάσταση στρατοπέδων συγκέντρωσης (Αμυγδαλέζα) και αποτρεπτικών μέσων (φράχτης του Έβρου) που οδηγούν σε πνιγμούς και θανάτους ενώ υπόσχονται την «αναβάθμισή» τους, με την απαιτούμενη βέβαια χρηματοδότηση από την ΕΕ. 
     Από την άλλη, η πραγματική ανθρωπιστική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες από την πλευρά κράτους και κυβέρνησης είναι ανύπαρκτη. Από τη μια αρνούνται την καθολική χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες ή την ελευθερία μετακίνησής τους, ενώ, από την άλλη, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική φροντίδα για σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας. Η άθλια κατάσταση στα ήδη υπάρχοντα κέντρα κράτησης μεταναστών, η επί μακρόν κράτησή τους έχουν ήδη οδηγήσει πολλούς απ αυτούς ακόμα και σε αυτοκτονίες και αυτοπυρπολήσεις (π.χ., Ελληνικό). Την ίδια ώρα όλοι αυτοί οι ξεριζωμένοι άνθρωποι αφήνονται απροστάτευτα θύματα κάθε είδους κυκλωμάτων διακίνησης, μεταφοράς και εκμετάλλευσής τους ακόμα και από «καθωσπρέπει» επιχειρηματίες. Έτσι, η ΑΝΕΚ ζητά 60 ευρώ για εισιτήριο μεταφοράς τους στον Πειραιά και ο ΟΣΕ άλλα τόσα για τη μεταφορά τους στα σύνορα. 
     Με βάση αυτή την κατάσταση, ήδη ο λαός μας, που δε σβήνει από τη συλλογική του μνήμη την ξενιτιά και την προσφυγιά που και ο ίδιος έζησε σε παλαιότερες εποχές, ούτε την τωρινή μετανάστευση τόσων νέων ανέργων που δεν βρίσκουν πια δουλειά, προσπαθεί όπως μπορεί, από αυτά που δεν έχει, με τα λίγα μέσα που του έχει αφήσει η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβέρνησης, να συμπαρασταθεί, να σταθεί αλληλέγγυος στους πρόσφυγες – μετανάστες. Δείχνει έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη των λαών μπορεί να αντέξει στην εποχή της βαρβαρότητας, του πολέμου και της λεηλασίας των μισθών, και να υπερνικήσει το φασιστικό, ρατσιστικό, εθνικιστικό δηλητήριο, που προσπαθεί να σπείρει το σύστημα με τις πολιτικές ξενοφοβίας και με τα φασιστικά του παρακλάδια (Χρυσή Αυγή). 
     Ωστόσο, όλα αυτά δε φτάνουν. Οι προσφυγικές πληγές στην ευρύτερη γειτονιά μας και σ’ όλο τον πλανήτη, θα παραμένουν ανοιχτές, όσο οι λαοί δεν οργανώνουν αγώνες και αντιστάσεις ενάντια στους κύριους υπεύθυνους: Τους ιμπεριαλιστές και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν.
Σήμερα, είναι αναγκαίο όσο ποτέ, πλάι στην έμπρακτη, υλική και ηθική αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, να δράσουν μαζικά ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και την κυβέρνηση. Να αναπτυχθεί μια όσο πιο πλατιά κινηματική συμπόρευση, στην οποία πρέπει να πρωτοστατήσουν τα σωματεία και τα συνδικάτα, σε κοινή δράση με κάθε δημοκρατική, προοδευτική συλλογικότητα εργαζομένων και νεολαίας.
     Σε αυτή την κατεύθυνση, και με το παραπάνω σκεπτικό, στις νότιες περιοχές της Αθήνας, όπου βρίσκεται ένα από τα δυο βασικά κέντρα προσωρινής στέγασης προσφύγων και ένα Κέντρο Κράτησης (στο Ελληνικό), βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκρότηση πλατιάς πρωτοβουλίας αγώνα και αλληλεγγύης από συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ανοιχτή και καλούνται σωματεία, συλλογικότητες, σχήματα και δημοτικές κινήσεις, για να ευνοηθεί από εδώ και πέρα και στις νέες συνθήκες αυτή η αναγκαία κοινή δράση κάθε εργαζόμενου, άνεργου ή νεολαίου που θέλει να παλέψει και να συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τις αντιδραστικές μεταναστευτικές πολιτικές, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
  • ΕΞΩ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Β.ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ 
  • ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΣΙΤΙΣΗ – ΣΤΕΓΑΣΗ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
  • ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ FRONTEX ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ 
  • ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ – ΟΧΙ ΣΤΑ HOT SPOTS – ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ – ΕΒΡΟ
  • ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΑ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
  • ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ.
  • Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου